ročník 47/2006:
                   
064Bratrstvo
 
OBSAH:
Titulní stránka
Rohlík s máslem nebo dům?
Citát
Ježíšův křest
Na dno to jde snadno
Konzum a smysl
Smutně veselá africká pohádka
Požehaná úroveň života
Zátoka sviní, duben 1961
Haló, je tam někdo?
sms recenze
Českobratrská identita? – II
Z židovské kuchařky
SEM v ČR
Potřebujete logopeda?
Estonsko - všude net a nepořádek
Apoštol Filip
4. ročník futsalového turnaje „o pohár Orebitů 2006“
Freetekno
Bereme, co je
Svatý jazzový prosťáček
Pýcha a předsudek
„Divadelní truchlohra" Zvoník od Matky Boží
Zprávy a oznámení

Úvodní stránka
Formátovat
pro tisk

Textová verze
PDF verze
Archiv
Rejstřík
Zpěvník Bratrstva
E-mail
Objednávka
Návštěvní kniha
 
WEBowsky pocitadlo ZEAL
počítadlo ZEAL
 
Vyhledávání:



ikonky pro vás
ikonka Bratrstva
detaily

Grafické prvky jsou vytvořeny, nebo upraveny programem GIMP
Webové stránky jsou vytvořeny pomocí html editiru Quanta
To všechno je vytvořeno na počítači s OS Linux!

 
 
 
 
 
Z ŽIDOVSKÉ KUCHAŘKY
Marie Medková a Klára Schneiderová

Z židovské kuchařky - Holofernovy hlavičky
Dalším historickým receptem ze Zaslíbené země jsou takzvané Holofernovy hlavičky. Tuto postavu a její překvapivý osud jistě znáte z vyprávění babiček a dědečků. Kdysi dávno, za vlády Nabukadnesara, se pod vlivem nečekaného vývoje v oblasti Palestiny (země zaslíbené) doslova masově rozšířil výše zmíněný recept, tehdy horká novinka přímo z místa vítězství udatné vdovy, z Betúlie. Tento recept si židovské ženy předávaly dlouhá staletí v připomínku statečné ženy. Dnes ho můžete vyzkoušet i vy.
Budete potřebovat:
15 dkg oloupaných mandlí
20 dkg cukru moučka
kousek bílku na spojení
trocha rumu
čokoláda na vaření nebo kakao
půl skleničky jahodového džemu

Oloupané mandle jemně umeleme nebo roztlučeme v hmoždíři. Drť smícháme s prosátým cukrem a bílkem a vypracujeme v marcipánové těsto. Asi z 2/3 těsta obarvíme trochou marmelády na jemně růžovou a vytvarujeme z něj mužské hlavičky. Na oči použijeme malé kousíčky čokolády. Menší část marcipánu smícháme s rozpuštěnou čokoládou či kakaem a vložíme do lisu na česnek. Propasírujeme tak, abychom docílili kučeravého vlasového porostu. Vlasy upevníme na hlavičky. Tak, Holofernovy hlavičky jsou téměř hotové. Téměř. Nezbytná je pořádná dávka jahodové marmelády kvůli krvavému efektu, který docílíme ponořením krku a brady do misky s marmeládou. Dobrou chuť!
 
 
BAJBL FÓR TUDEJ
 
 
 

 
Diskusní fórum k článku Z židovské kuchařky:    | vložit příspěvek |