ročník 51/2010:
                   
108Bratrstvo
 
OBSAH:
Titulní stránka
Mít, či být?
Uzdravení jako metafora odpuštění, 3.část.
Desátky jsou samozřejmostí, o které snad ani není potřeba mluvit!
Chtějí být svobodnější?
Vyber si svou neziskovku
Diakonické menu z Klobouku
Plánujeme daň?
Můj první sjezd mládeže
Šroubovák nebo kladivo?
Kościół Ewangelicko-Reformowany w RP
Když se najde v hroznu šťáva...
Sjezdová anketa
Whatever Works
Church in churches
Ztracený podzim
Všimli jsme si 8
Zprávy a oznámení

Úvodní stránka
Formátovat
pro tisk

Textová verze
PDF verze
Archiv
Rejstřík
Zpěvník Bratrstva
E-mail
Objednávka
Návštěvní kniha
 
WEBowsky pocitadlo ZEAL
počítadlo ZEAL
 
Vyhledávání:



ikonky pro vás
ikonka Bratrstva
detaily

Grafické prvky jsou vytvořeny, nebo upraveny programem GIMP
Webové stránky jsou vytvořeny pomocí html editiru Quanta
To všechno je vytvořeno na počítači s OS Linux!

 
 
 
 
 
DIAKONICKÉ MENU Z KLOBOUKU
Pavel Hanych

 
Dnes nebude řeč o pokrývce hlavy ani o známých večerníčkových postavičkách - králících z klobouku. Nevím totiž, jak by v tomto případě králík z Klobouku vypadal, v menu jsem ho totiž nenašel. Ovšem soudě podle toho, že pašík z Klobouku nebo kuře z Klobouku chutnaly znamenitě (o čemž jsem se osobně přesvědčil), zřejmě by ani králík nebyl špatnou investicí. Až budete v Terezíně, stavte se v Klobouku. A i když v jídelním lístku třeba králík nebude, je spousta důvodů, proč je to tu fajn.
V terezínské ulici, která tak trochu připomíná tu z filmu Musíme si pomáhat, a kterou protekla velká voda při povodních v roce 2002, jsou naproti sobě dvě nově rekonstruované budovy Diakonie. Chráněné bydlení v jedné z nich pomáhá dospělým lidem s mentálním postižením, aby mohli žít ve vlastním bytě s pomocí a podporou druhých. Restaurace Klobouk, která rovněž patří k Diakonii, pak nabízí těmto nebo dalším lidem možnost pracovat. Vedle profesionálních kuchařů nebo číšníků tak mají možnost připravovat nebo roznášet dobroty, na jaké si jen člověk vzpomene - kuřata, vepřové, palačinky, kávu, pivo, Kofolu… a možná i toho králíka (z Klobouku).
Když vstoupíte dovnitř a usadíte se ke stolu, připadá vám, že to tu vlastně není ničím zvláštní. Prostě tu pracují různí lidé (ale kuřata a vepříky mají skvělé, a což teprve ten králík!). Musím říct, že jsem byl docela překvapen, když nás obsluhoval klient služby, jehož jsem docela dlouhou dobu považoval za „normálního“ zaměstnance. Zajímavostí jsou papírek s předtištěnou tabulkou a tužtička, které dostanete k jídelnímu lístku. Aby případně nedošlo k nedorozumění, napíšete na papírek číslo pokrmu nebo nápoje, který jste si objednali a vedle toho počet (třeba 56 24x, pokud spořádáte 24 porcí amerických brambor, já bych ovšem byl spíš pro to vepřové nebo králíka…). Personál v kuchyni pak přesně ví, co chcete a kolik, a za chvíli před Vámi kulinářská delikatesa přistane. Inu, v Klobouku je to fajn.
Teď trochu oficiálněji: Restaurace Klobouk v Terezíně patří k litoměřickému středisku Diakonie ČCE a funguje jako chráněné pracoviště s pracovně tréninkovým programem pro lidi se zdravotním a mentálním postižením. Restaurace je nekuřácká, je tu dětský koutek nebo salonek, během léta je také přístupná zahrádka a terasa. Kapacita restaurace je 36 míst, kapacita salonku pak 25 míst. Vaří tu dobře a cenově je to velmi příznivé. Polední menu se dá i s polévkou pořídit za 65 korun. Místo poledního menu však můžete uspořádat třeba raut nebo svatební či jinou oslavu, dokonce i školení. Z technických informací zbývá dodat, že restaurace je bezbariérová a že parkovat můžete snadno přímo před vchodem. Jídelní lístek najdete na webu a další informace Vám podá velmi milá a ochotná paní provozní.
Tak až budete mít cestu do Terezína (a že je tam toho k vidění dost), stavte se v Klobouku. Návštěvou restaurace podpoříte zapojení lidí s postižením do společnosti. Což je fajn.
Užitečné kontakty: Restaurace Klobouk Diakonie ČCE, Komenského 152, 411 55 Terezín, tel. 416 531 834, www.diakoniecce.cz/klobouk




 
 
PROJEKTY DIAKONIE
 
 
 

 
Diskusní fórum k článku Diakonické menu z Klobouku:    | vložit příspěvek |